Close
admin april 23, 2021

Welke stappen neem je als je een tekst schrijft?

Blogsvg5 min read
Post Image

Het schrijven van teksten kan makkelijk zijn, maar ook erg lastig. Je kunt schrijven vanuit eigen inspiratie, maar ook vanuit een seo-technisch oogpunt. Bijvoorbeeld als je merkt dat mensen veel zoeken op een bepaald woord. Toch heb je op alle manieren van een soort vaste structuur om te gaan schrijven. Ik deel mijn stappen met je!

 

 

De stappen van het schrijven van teksten

Elke tekstschrijver werkt natuurlijk op haar of zijn eigen manier. Een stappenplan kan helpen om een vaste structuur in je teksten te krijgen. Dit zijn de stappen die ik (meestal) neem.

 

Stap 1: Bedenk het onderwerp en doel van je tekst

Dit klinkt als een logische eerste stap, maar het is er zeker eentje die je niet wilt vergeten. Daarom benoem ik deze toch even. Je onderwerp kan je bijvoorbeeld vinden door een zoekwoordenonderzoek te doen, een veelgestelde vraag te beantwoorden of vanuit eigen inspiratie. Zorg ervoor dat dit onderwerp altijd op je netvlies staat als je begint met schrijven. En vergeet daarnaast het doel van de tekst niet. Wil je de lezer overtuigen of juist informeren? Houd focus en houd het bij één onderwerp. Zowel voor jou als je lezer makkelijk. 

 

Stap 2: Bepaal de opbouw van je tekst

Als je het onderwerp helder hebt, dan kan je bepalen waar je tekst verder inhoudelijk over moet gaan. Bedenk wat je wilt bespreken en hoe de opbouw van je tekst eruit gaat zien. Wat zet je in welke alinea? Wat is je afsluiter? Bepaal globaal hoe je tekst eruit gaat zien en schrijf dit op of zet het in een Word-document. Dit helpt bij alle teksten om structuur aan te brengen.

 

Stap 3: Schrijven, schrijven en nog eens schrijven

Je hebt een onderwerp en je hebt een globale opzet van je tekst. Let’s write! Gewoon beginnen! Begin met schrijven en schrijf (of typ) gewoon alles op wat je wilt vertellen. Ik zeg altijd: “schrijf zoals je praat”. Echt mega belangrijk, want waarom zou je jezelf anders voordoen in een tekst? Ik ga hier verder niet in op tips om een tekst te schrijven, maar mocht je wat tips willen, klik dan even hier. Schrijf dus gewoon alles op, zodat je een eerste versie hebt.

 

Stap 4: Even loslaten

Een stap die vaak wordt overgeslagen. Laat je tekst één of twee dagen met rust. Je hebt een heleboel opgeschreven. Maar om hier weer met een frisse blik naar te kijken, moet je er gewoon even geen aandacht aan schenken. Voor mijn gevoel vergeet je dan een beetje wat je hebt opgeschreven. En dat is een goed ding hoor! Want je weet de globale inhoud nog wel, maar je kan kritischer zijn omdat het als het ware een ‘nieuwe tekst’ is. 

 

Stap 5: Herschrijven

Bijna niemand is tevreden met de eerste versie van een tekst. Tijd om er kritisch op te zijn! Lees je tekst door en verbeter deze ook. Je zult zien dat dit heel goed gaat als je er even niet naar hebt gekeken. Herschrijf delen, haal zinnen weg, verander subkoppen. Ga uit je dak! 

 

Stap 6: Rond de tekst af

Lees de tekst na het herschrijven nog een paar keer goed door, zodat je zeker weet dat je tevreden bent en dat alle zinnen goed lopen. Leesbaarheid is één van de belangrijkste dingen, zowel voor je lezer als voor SEO. Mocht je daar hulp bij nodig hebben, neem hier dan even een kijkje. Rond uiteindelijk het schrijfproces af als je een voldaan gevoel hebt. En voilà, daar is je prachtige, goed geschreven tekst!
 

 

Stappenplan schrijven teksten

Dit zijn de algemene stappen die ik neem om teksten te schrijven. Hopelijk heb jij er iets aan! En mocht je hulp nodig hebben met je content of gewoon even met mij willen kennismaken? Je mag altijd contact met me opnemen voor een vrijblijvend digitaal kopje koffie.

Leave a reply

svg svg