Close
admin mei 17, 2021

Hashtags gebruiken op Instagram: do’s & don’ts

Blogsvg5 min read
Post Image

Social media worden steeds vaker gebruikt om bedrijven en personen op te zoeken. Als ik iets wil kopen bij een ondernemer, kijk ik altijd op Instagram. Je krijgt dan toch een gevoel bij die persoon. Het kan net dat extra zetje zijn om iets wel te kopen. Maar hoe bereik je jouw doelgroep op social media? Dit kan met hashtags!

 

Wat zijn hashtags?

Ik schrijf hier een stuk over hashtags, maar wat zijn dit eigenlijk? Hashtags zijn (meerdere) woorden met het symbool ‘#’ ervoor. Bijvoorbeeld: #socialmedia #instagram. Op social media worden ze gebruikt om berichten met dezelfde hashtag te bundelen. Zo kan je berichten over een onderwerp makkelijk vinden. Als je een hashtag in je bericht zet, wordt deze geplaatst als link. Je kunt er als gebruiker dus op klikken om meer berichten met die hashtag te vinden. Handig dus voor de gebruiker! Maar wat betekent dit voor jou als je berichten plaatst? Je kunt natuurlijk allemaal random hashtags gaan gebruiken, maar dat is niet handig. Ik geef je do’s en don’ts over het gebruik van hashtags op social media. 

 

Hashtags op social media: do’s

 

#1 Gebruik hashtags

Mijn allereerste tip: gebruik hashtags. Wees niet bang om er veel te gebruiken. Er zit een limiet aan het aantal hashtags die je mag gebruiken per bericht. Op Instagram zijn dit er 30. Gebruik ze allemaal, zeker als je net begint. Het zorgt voor een groter bereik en het is natuurlijk fijn om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Als je er minder wilt gebruiken, gebruik je minder hashtags. Het belangrijkste is dat je ze toevoegt aan je bericht. Vergeet ze niet! Ze zorgen hoe dan ook voor meer bereik.

 

#2 Gebruik verschillende soorten hashtags

Je hebt verschillende soorten hashtags. De meest voorkomende zijn hashtags gerelateerd aan je merk, hashtags met een groot bereik, hashtags met een laag bereik en community hashtags. Ik kan niet zeggen hoe je ze moet gebruiken. Dit is een kwestie van onderzoeken wat voor jou werkt. Het is ook altijd interessant om te zien wat concurrenten van jou doen. Probeer en leer!

 

#3 Zoek uit welke voor jouw bedrijf werken

Hashtags zorgen er dus voor dat berichten worden getoond aan mensen die het onderwerp interessant vinden. Zoek daarom uit wat voor jouw doelgroep populaire termen zijn waarmee je ze kunt bereiken. Stel dat jij een bakker bent, dan kunnen dit hashtags zijn zoals #brood #broodbakken. Ook hier geldt weer: probeer en leer!

 

Hashtags op social media: don’ts 

 

#1 Lange hashtags gebruiken

Lange hashtags zijn niet gebruikelijk op Instagram. Ze zijn moeilijk te lezen en worden niet vaak gebruikt door anderen. Zie hier zelf het verschil: #hashtags #social media óf #hashtagsgebruikenopsocialmedia. Wat zou jij kiezen?

 

#2 Alleen hashtags met groot bereik gebruiken

Als je alleen hashtags met een groot bereik gebruikt, dan heb je kans dat je bericht verdwijnt tussen alle andere berichten. De meeste hashtags met groot bereik, worden ook veel gebruikt. Het is beter om je hashtags af te wisselen met specifiekere hashtags met kleiner bereik. Vind de voor jou werkende balans.

 

#3 Niet hashtags gebruiken

Je kunt natuurlijk lekker veel hashtags bij jouw bericht plaatsen. Maar zorg ervoor dat deze allemaal relevant zijn voor je bericht. Stel ik plaats een bericht over SEO en ik voeg daar de hashtag #puppy aan toe, dan is dit niet relevant. Je hebt kans dat lezers van jouw bericht het bericht als ‘niet relevant’ aangeven bij Instagram. Dan wordt jouw bericht minder vertoond. En dat is precies wat je niet wilt bereiken met hashtags!

 

Oefen met hashtags

Dit zijn mijn do’s en don’ts voor het gebruiken van hashtags op Instagram. Natuurlijk zijn er nog wel meer tips. Het internet staat er vol mee. Maar mijn grootste tip is: kijk wat voor jou werkt. Ga testen met verschillende posts en verschillende hashtags. Onderzoek wanneer jouw bereik het grootste is. Kijk wat je concurrenten doen. En gebruik die hashtags lekker, ze zijn er niet voor niets!

En mocht je nou wat hulp willen bij het maken van social media captions of gewoon kennis willen maken. Neem dan vooral contact met me op. Ik sta altijd open voor het drinken van een kopje koffi

Leave a reply

svg svg